En yaygın nedeni, üst solunum yollarının (burun, sinüsler ve ağız içi bölge) virüsle enfekte olmasıdır. Soğuk algınlığına yol açabilen 200'den fazla virüs vardır.1 Dolayısıyla yılda iki üç kez hastalanılmasına şaşırmamak gerekir. Enfeksiyon sonucunda boğaz mukozaları da iltihaplanır, kızarır ve şişer. Boğaz ağrısı, gelişen bir soğuk algınlığının çoğu zaman ilk belirtisidir.
Ancak bu, boğaz ağrısı şikayeti olan insanların soğuk algınlığı kapmaya daha yatkın oldukları anlamına gelmez. Boğaz ağrısı bir semptom olabilir veya tek başına ortaya çıkabilir. Ayrıca ağız içi mukozasının soğuk algınlığı virüsleriyle enfeksiyonları başka sorunlara yol açmadan da iyileşebilir.
Boğaz ağrılarının bu kadar sık meydana gelmesinin sebebi, burun ve boğaz bölgesinin, mikropların vücuda girebildiği ilk kapı olmasıdır. Mikropların taşınmasından sorumlu olan mukoza da bu aşamada rol oynayan faktörlerden biridir. Örneğin kış aylarında hakim olan soğuk hava nedeniyle bu bölgedeki damarlarda soğuğa bağlı büzülme ve çoğu zaman buna eşlik eden kuruluk oluşur. Kan dolaşımının azalması ve buna bağlı olarak azalan balgam üretimi, virüslerin boğaza tutunarak bu bölgede kalmalarını kolaylaştırır.
Çoğu durumda boğaz ağrısı, soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanır ancak boğazda tahriş nedenlerinden olan reflü veya klima kullanımı ve bazı yaşam tarzı alışkanlıkları da boğaz ağrısına yol açabilir; yüksek sesle konuşmak ve özellikle de sigara kullanımı bu nedenler arasında gösterilebilir.
Bazen bir boğaz ağrısına, viral veya bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyonun neden olduğu bademcik iltihabı da sebep olabilir. Bu durumda boğaz tahrişine ek olarak boyunda genişlemiş lenf bezleri, ateş, yutma güçlüğü, ses kısıklığı da görülebilir.
1. Kinderärzte im Netz: Erkältung (grippaler Infekt). URL: https://www.kinderaerzte-im-netz.de/krankheiten/erkaeltung-grippaler-infekt/ (20.09.2018).
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.