İnatçı bir nezle çoğu zaman kış mevsiminin keyifsiz bir hale gelmesine neden olabilir. Hastaların bu durumda bilmek istediği tek şey nezlenin ne zaman geçeceğidir. Burun akıntısı veya tıkanıklığı varlığında rahatsızlığı kontrol altında tutabilmeniz için nezlenin süresi ve seyriyle ilgili en önemli bilgileri sizin için derledik.
Burun akıntısı ve bunu takip eden burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı virüslerinin burun mukozasına tutunmasıyla meydana gelir. Vücudun kendi savunma mekanizması bu istilacı etkenlere karşı yeterli savunma sağlayıncaya kadar görülmekte olup kişiden kişiye farklı sürelerde seyredebilir. Fakat ortalama olarak yaklaşık bir hafta sonunda nezlenin geçmiş olması beklenmektedir.
Nezlede tipik seyir
Nezlenin tam süresi kesin olarak söylenemese de seyri karakteristik bir sıraya göre ilerler:
- İnkübasyon aşaması: Bulaşmayla ilk şikayetlerin ortaya çıkması arasındaki süre içerisinde virüsler burun mukozasına yayılmaya başlar. Hasta çoğu zaman enfeksiyonun ve gelmekte olan nezlenin farkında değildir; bu noktada en fazla yorgunluk ve hafif bir kırıklık hissedilir.
- Akıntılı nezle: İmmün sistem virüslere direnç gösteremediğinde, nezle belirtileri kendini belli eder: Mukoza ilk başlarda sulu bir salgıyla virüsleri burundan dışarı atmaya çalışır.
- Nezlenin sürekli hale gelmesi: Nezle süresi uzadıkça burun içerisinde mukozaların şişmesine yol açan iltihaplanma gelişir. Hacimdeki artış, hastaya burun tıkanıklığı hissi verir; kişinin nefes alması zorlaşır. Ayrıca salgının akışkanlığı da giderek azalır.
- İyileşme aşaması: Vücut, birkaç günün sonunda soğuk algınlığının tetikleyicisine karşı verdiği mücadeleyi kazandığında, iyileşme dönemi başlar; bu aşamada nezle yavaş yavaş gerileme sürecine girer.
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.