Solunum organlarından biri olan burun, sadece solunumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini değil aynı zamanda orta kulağın havalanmasını da sağlar. Solunumun burun kanalıyla yapılması; alınan havanın ısınmasına, nemlenmesine ve havanın içerisinde bulunan mikroorganizmaların filtrelenmesine yardımcı olur. Bu durum, akciğerlere ulaşan havanın içeriğindeki oksijenin kana daha kolay geçmesini sağlar. Burun tıkanıklığı varlığında ise tüm bu fonksiyonlar olumsuz etkilenir. Çocuklarda oldukça sık görülen bu durum, tedavi edilmediğinde farklı sağlık problemlerine de yol açabilir.
Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Çocuklarda burun tıkanıklığı alerji ve enfeksiyon başta olmak üzere burun anatomisindeki farklılıklar gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Burun tıkanıklığı, çocuğun genel sağlığını ve gelişimini de etkileyebilir. Farklı bir deyişle çocuklarda burun tıkanıklığı, ağız kuruluğu, horlama, uyku bozuklukları, boğaz enfeksiyonları, akciğer problemleri, alt ıslatma ve fiziksel hareketlerde zorlanma gibi farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle çocuklarda burun tıkanıklığının neden kaynaklandığının saptanması önemlidir.
Çocuklarda burun tıkanıklığının uzun sürmesi ise pek çok farklı sağlık problemine yol açabilir. Çocuklarda sürekli burun tıkanıklığı, uyku kalitesinin düşmesine neden olarak dikkat eksikliği, uyku hali, yorgunluk gibi farklı sorunlara da yol açabilir. Çocukların beslenmesi, sosyal ve fiziksel gelişimi, bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Ayrıca burun tıkanıklığına bağlı olarak solunumun ağız yoluyla yapılması; diş sağlığını, çene ve yüz gelişimini etkileyecek boyuta ulaşabilir. Özellikle bahar aylarında alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı artan çocuklarda burun tıkanıklığı ve öksürük vakalarının hafife alınmaması gerekir. Tüm bunların yanı sıra çocuklarda geçmeyen burun tıkanıklığı gibi sorunlara yol açan burun anomalileri ve geniz eti problemlerinin de varlığının araştırılması ve tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Çocuklarda Gece Burun Tıkanıklığı
Gece saatlerinde ortaya çıkan burun tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı, grip gibi viral ya da bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşur. Gündüz saatlerinde burun akıntısına yol açabilen bazı enfeksiyonlar, gece saatlerinde hızla tıkanıklığa neden olabilir. Ancak saman nezlesi gibi alerjiler, burun polipleri, rinopati gibi rahatsızlıklar da gece burun tıkanıklığına neden olabilir.
Çocuklarda Burun Tıkanıklığını Önlemenin Yolları
Çocuklarda burun tıkanıklığı tedavisi, odak hastalığın özelinde yapılır. Bunun temel nedeni, burun tıkanıklığının bir hastalık değil altta yatan odak hastalığın bir semptomu olmasıdır. Ancak zaman zaman burun tıkanıklığı yalnızca yüksek bir yastıkta uyumak ile önlenebilir. Ortam havasını temiz ve nemli tutmak, buhar solumak, tuzlu burun spreyi kullanmak, uyku pozisyonunu değiştirmek ve bol sıvı almak, çocuklarda burun tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabilir.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/770173 Son Erişim Tarihi: 17.04.2021
http://www.klinikgelisim.org.tr/kg_25_4/037-39.pdf Son Erişim Tarihi: 17.04.2021
https://medlineplus.gov/ency/article/003051.htm Son Erişim Tarihi: 17.04.2021
https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/stuffy-or-runny-nose-children Son Erişim Tarihi: 17.04.2021
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.