Burun tıkanıklığının nedenleri alerjik rinit (saman nezlesi, polen alerjisi, yaz nezlesi) ve alerjik olmayan rinit (viral enfeksiyonlar, bağışık sisteminin anormal reaksiyonları) olarak ikiye ayrılabilir. Boğaz ağrısı, halsizlik, ateş ve öksürük gibi hastalıklarla ilişkili burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı veya grip sendromunun varlığına işaret eden viral bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilirken; tekrarlayan veya kronik burun tıkanıklığı ise alerjik bir reaksiyonun göstergesi olabilir.
Viral enfeksiyondan kaynaklanan burun tıkanıklığı soğuk algınlığı sırasında yaygın olarak görülen bir belirtidir. Burun rahatsızlıkları en sık görülen ve aynı zamanda nefes almayı zorlaştırması sebebiyle en rahatsız edici semptomlardan biridir.
Viral enfeksiyondan kaynaklanan burun rahatsızlıklarının nedenine bakacak olursak; Burun ve boğazdaki mukoza hücrelerine grip ve soğuk algınlığı virüsü bulaştığında, vücudumuz bağışıklık sistemini ve bazı sinir reflekslerini harekete geçirerek yanıt verir. Bu sayede vücudumuzda enfeksiyonlara karşı inflamatuar aracı doğal maddeler salınır. Bu inflamatuar aracılar kan damarlarının genişlemesine ve mukus sekresyonunun artmasına neden olur.
Burun mukozasında yer alan damarların genişlemesi (şişmesi) ile normal hava akışı engellenir ve nefes almak zorlaşır. Bu damarlar döngüsel olarak genişleyebilir, daralabilir ve bu da burun tıkanıklığının neden gün içinde değişebilen ve neden bazen sadece bir burun deliğini etkileyen bir semptom olduğunu açıklar.
Bu durum çeşitli şikayetlere sebep olabilir:
- Özellikle başlarda, sık hapşırma
- Burunda karıncalanma hissi veya kaşıntı
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı
- Baş ağrısı
- Burundan nefes almada zorluk.
Burun tıkanıklığı nedeniyle birçok insanda koku ve/veya tat kaybı da görülür. Bu şikayetlerin, nezle ve burun akıntısı ile birlikte genellikle iki hafta içinde geçmesi beklenir.
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.