Boğaz ağrısı normal seviyeyi aştığında, bunun altında yatan neden bir boğaz enfeksiyonu (farenjit) olabilir. Boğaz enfeksiyonu nasıl olur, semptomları nelerdir?
Boğaz enfeksiyonu (farenjit), yılın en soğuk aylarının tipik bir rahatsızlığıdır. Çoğu zaman sonbahar ve kış aylarında meydana gelen bir soğuk algınlığı olarak ortaya çıkar. Genellikle ağrılı ve aynı zamanda bulaşıcıdır. Başlıca belirti boğaz ağrısı olup, duruma bağlı olarak ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı ve boyundaki lenf düğümlerinin şişmesi gibi diğer rahatsızlıklarla ilişkilendirilebilir.
Farenjitin Nedenleri:
Farenjitin nedeni çoğu zaman bir virüstür, nadiren de bakteridir. Ancak risk faktörleri arasında, toz, sigara dumanı ve ani sıcaklık değişiklikleri de yer almaktadır. Bunlar farenjitin gerçek nedeni olmamakla birlikte, virüslerin ve bakterilerin ağız boşluğunun mukoza zarını enfekte etmesine yardımcı olurlar. Çoğu durumda, farenjit, soğuk algınlığı ile ilişkili viral bir enfeksiyon tarafından tetiklenir. Aynı zamana farenjitin bir başka olası nedeni de gastroözofageal reflü sendromudur.
Genellikle kendinizi mücadele ederken bulduğunuz akut farenjittir. Ancak vakaların küçük bir yüzdesinde kronik veya tekrarlayan farenjit gelişmesi mümkündür. Uzmanlar, ağız içi mukozasının kesintisiz olarak üç aydan uzun bir süreyle iltihaplanmasını/inflamasyonunu kronik farenjit olarak adlandırır. Ancak bu durumda çoğu zaman tetikleyici unsur, akut inflamasyonla ilişkili virüsler değil; dış etkenlerdir.
Semptomlar:
Genellikle "boğaz ağrısı" olarak adlandırılan farenjit ile ilişkili olabilecek semptomlar arasında:
- Boğazda ağrı ve kaşıntı
- Burun tıkanıklığı
- Yutma güçlüğü
- Ses kısıklığı
- Sinüs rahatsızlığı
- Kulak ağrısı
- Öksürük
- İshal bulunur
Boğaz iltihabının hissedilen ilk belirtisi genellikle boğazda birkaç saat içinde gelişen rahatsızlık hissidir. Ardından boğaz rahatsızlığının yanında yukarıda yer alan belirtiler de görülebilir.
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.