Çocuklarda en sık hastaneye başvurma nedenlerinden biri olan öksürük, çoğunlukla viral enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Bu tip vakalarda öksürük, kendiliğinden iyileşme eğiliminde olsa da okul çağı çocuklarında iyileşme süresi, yaklaşık 10 günü, okul öncesi çocukluk döneminde ise 25 günü bulabilir. Çocuklarda öksürük, birçok farklı türdeki hastalığın yanı sıra hava kirliliği, ev tozları ve nem gibi çevresel etkenlerden de kaynaklanabilir. Bu tür vakalar, çocuklarda alerjik öksürük olarak tanımlanabilir. Öksürük, temelde solunum yollarında var olan sekresyonun ve yabancı maddelerin temizlenmesini sağlayan sağlıklı bir reflekstir. Bu refleks, çocuğun 5 yaşına gelmesiyle birlikte olgunlaşır.
Çocuklarda Öksürük Sebepleri
Çocuklarda gece öksürüğü, sabah öksürüğü, kuru öksürük, balgamlı öksürük, hırıltılı öksürük gibi pek çok farklı öksürük türü bulunur. Tüm bunlar farklı hastalıkların getirdiği belirtilerdir.
Çocuklarda Sabah Öksürük Neden Olur?
Çocuklarda sabah öksürüğü genellikle burun tıkanıklığına bağlı olarak solunumun gece boyunca ağızdan yapılmasından kaynaklanır. Ancak sabah öksürüğüne balgamın eşlik ettiği vakalarda akciğer enfeksiyonu, soğuk algınlığı, tüberküloz, bronşektazi gibi rahatsızlıklardan şüphelenilebilir. Çocuklarda balgamlı öksürük, hava yollarında bulunan mukus tabakasından kaynaklanır.
Çocuklarda Gıcık Öksürük Neden Olur?
Gıcık öksürük olarak bilinen öksürük tarzında çocuk, üst solunum yollarında irrite edici bir durum hisseder ve bunu çıkarmak için bilinçli ya da bilinçsiz olarak öksürür. Kuru öksürük şeklinde görülen bu durum, çoğunlukla bir hastalık belirtisi değildir. Ancak öksürük kısa sürede geçmediğinde boğazın tahriş olmasına ve akciğerlerde ağrı hissine yol açabilir.
Çocuklarda Öksürük Nasıl Giderilir?
Tüm çocuk yaş gruplarında öksürüğün rahatsız edici düzeyde olması, iyileşme eğiliminde olmaması, öksürük sırasında çocukta morarma ve / veya kanlı balgam görülmesi durumunda doktora muayene olunması gerekir. Hekim, muayenenin ardından gerekli durumlarda ek tetkikler yaparak öksürüğe yol açan odak hastalığın tanısını koyarak uygun tedaviyi düzenleyebilir.
1. https://www.journalagent.com/cocuk/pdfs/CD_10_3_0.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
2. https://jag.journalagent.com/behcetuz/pdfs/BUCHD_4_1_1_9.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
3. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/902913 Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
4. http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_10889/47-52.pdf
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.