Boğaz ağrısı çoğu zaman soğuk algınlığına bağlı olduğundan, her şeyden önce soğuk algınlığını önlemek gerekir. Diğer bir deyişle, immün sistemin güçlenmesi sağlanmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli hareket ve yeterli uyku da buna dahildir. Ayrıca kapalı ortamlarda havadaki nem oranının uygun olması için düzenli havalandırma ve oda nemlendirme cihazlarından yararlanılabilir.
Diğer yandan boğaz ağrıları, daha en başta virüslerin vücuda girmesini engelleme yoluyla da önlenebilir. El hijyenimize dikkat etmek ve sık sık ellerimizi yıkamak bunun başında gelir. Örneğin toplu taşıma araçlarında tutma demiri vb. yerlerle temastan sonra ellerin mikroplardan arındırılması için el hijyenimize dikkat etmek önem teşkil eder. Bunların yanında bol sıvı tüketimi ve vücut ısımızı korumak da virüsleri dizginleyip boğaz ağrısını önlemeye yardımcı etkenlerdir.
Özellikle kış aylarında kat kat giyinmek vücut ısımızı korumamıza yardımcı olur. Kat kat giyinirken hatırlamamız gereken önemli bir nokta ise cilt ile temas halinde olan ilk katman için terin dışarıya atılmasını destekleyerek terlemeyi düzenlemeye yardımcı giysiler tercih edilmelidir. Son olarak, kış aylarında dışarıya çıkarken yanımıza eşarp, eldiven ve şapka almayı da unutmamız gerekir.
Ancak bu önlemler yetersiz kalıyorsa ve boğazda yanma başlıyorsa ilk yapılacak şey şüphesiz zaman kaybetmemek olacaktır. Geçici bir rahatsızlık olduğu düşüncesiyle, boğaz ağrısında beklemek yaygın bir alışkanlıktır. Aksine, harekete geçmek gereksiz ıstırabı ortadan kaldırmamıza ve boğaz iltihabını hafifletmemize yardımcı olur.
Tüm önlemlerinize rağmen boğaz ağrısı yaşıyorsanız, bu ağrınızın giderilmesi için başvurabileceğiniz temel yöntemler bulunmaktadır.
Boğaz Ağrısı Nasıl Giderilir?
- Bol sıvı tüketimi; Mümkünse günde en az iki litre tüketilmelidir. Tercihen su veya şekersiz çaylar içilmelidir. Sıcak içecekler ve tuzla gargara yapmak da fayda sağlayabilir.
- Boğaz ağrılarında ısı da dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Boğazın yumuşak bir bez ya da şalla sıcak tutulması genellikle iyi gelmektedir.
- Kaldığınız odalardaki havayı nemlendirmek, boğazı nemlendirerek kuruluğa yardımcı olabilir.
- Sağlıklı bir diyet uygulamak; Sebze ve meyve açısından zengin bir diyet çok kritiktir. Özellikle A, C ve D vitaminleri bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna destek olur.
- A vitamini, hayvansal ve bitkisel ürünler tarafından sağlanabilir. Hayvansal kaynaklı gıdalardan: süt, tereyağı, peynir, yumurta ve karaciğer, bitkisel gıdalardan: özellikle sarı, turuncu veya kırmızı meyve ve sebzelerden sağlanabilir.
- C vitamini turunçgillerde, kivi, domates ve biberde bulunur.
- D vitamini ise ağırlıklı olarak güneş ışınlarına maruz kaldıktan sonra derimiz aracılığı ile sentezlenir.
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.