Öksürük, akciğerlerin korunmasını sağlayan doğal savunma reflekslerinden biridir. Akciğer ve hava yollarındaki yabancı maddelerin temizlenmesini, zararlı maddelerin ve mukusun dışarı atılmasını sağlayan öksürük, ani ve patlayıcı nitelikte gelişir. Öksürük sırasında, kısa süreli ve çok yüksek hızda hava akımı oluşur. Öksürük pek çok farklı rahatsızlığa bağlı olarak da gelişebilir. Bazı vakalarda ise yalnızca gece saatlerinde görülen öksürük ise gece öksürüğü olarak tanımlanır. Geceleri boğazda oluşan kaşıntı ya da gıcıklanma hissi ile başlayan öksürük, kişinin uyku sorunları yaşamasına yol açacak kadar şiddetli olabilir.
Gece Öksürüğü Nedir?
Gece öksürüğü çoğunlukla kişinin yatağa yatmasıyla aniden başlayan öksürük türüdür. Öksürük, hava yollarında var olan yabancı madde ve zararlı mikroorganizmaları uzaklaştırmak için kullanılan doğal savunma mekanizmalarından biri olsa da gece başlayan öksürük kişinin uyumasına engel olacak kadar şiddetli olabilir. Gece öksürüğünden kurtulmak için bu durumun neden kaynaklandığını anlamak gerekir.
Gece Neden Öksürük Tutar?
Gece başlayan öksürük sebepleri geniş bir yelpazede yer alır. Pek çok farklı sağlık sorunu bu türde öksürüğe neden olur. Gece öksürük krizi olarak da tanımlanabilen bu durumun başlıca sebebi, reflü ve geniz akıntısıdır. Bunların yanı sıra alerjiler ve ortam havasının kuru olması gibi nedenler de gece öksürüğüne yol açabilir.
Gece Öksürük Krizine Ne İyi Gelir?
Gece öksürüğü pek çok farklı rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Ancak genel olarak başı yükseltmek için çift yastıkla uyumak, bir bardak su içmek, uyumadan önce ortamı havalandırmak gibi önlemler, öksürük krizinin geçmesini sağlayabilir.
Gece Öksürüğünü Önleme Yolları
Gece öksürüğünü önlemek için öncelikle kişinin sağlık kontrollerini yaptırması önerilir. Altta yatan odak hastalığın varlığında uygun tedavi ile gece öksürüğü engellenebilir. Kişinin genel sağlığında problem olmaması halinde yatak odasında nemlendirici cihazlar kullanılarak ortam havasının nemlenmesi sağlanabilir. Yatak odasında toz birikimini önlemek, nevresimleri sık sık değiştirmek, yatak odasında halı gibi tekstil ürünlerini bulundurmamak faydalı olabilir. Yatak ve yastıkların sık sık değiştirilmesi gibi önlemler uygulanabilir. Sigara kullanımının bırakılması da gece öksürük krizlerinin önlenmesinde etkilidir.
1. https://toraks.org.tr/site/sf/wgmf/rfic/15125ff5f6335aaa991ff9c7eb9b3da31342596692d7d327f6fea00143831536.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
2. https://www.journalagent.com/eurasianjpulmonol/pdfs/SOLUNUM-52207-REVIEW_ARTICLE-ARGUDER.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.