Alerjik Öksürük Nedir?
Solunum yollarında oluşan tahrişe karşı doğal bir tepki olarak ortaya çıkan öksürük; akciğerler, soluk borusu ve boğazda bulunan reseptörlerin tepki vermesi sonucunda oluşur. Bazı vakalarda hırıltı, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve solunum sıkıntısına yol açabilen alerjik öksürük, kişi alerjene maruz kaldığında ortaya çıkar. Polen, ev tozu, küf, evcil hayvan tüyü gibi etkenlere bağlı olarak gelişen öksürük şikayeti, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Alerjilere bağlı olarak oluşan öksürük, genellikle kuru öksürük şeklindedir. Farklı alerjik reaksiyonlara bağlı olarak da oluşabilen öksürük varlığında kişinin hangi alerjenlere karşı duyarlı olduğunu anlamak gerekir.
Alerjik Öksürük Neden Olur?
Alerjik öksürük, kişinin bağışıklık sisteminin farklı alerjen türlerine tepki vermesi ile oluşur. Bu durum, hava yollarına giren polen ya da küf gibi yabancı maddelerin bağışıklık sistemi tarafından istilacı olarak görülmesinden kaynaklanır. Farklı bir deyişle kişinin bağışıklık sistemi, dışarıdan gelen bu tür yabancı maddeleri temizlemek için tepki verir. Bu sırada bazı savunma hücreleri histamin türü kimyasallar salgılar. Tüm bunlara bağlı olarak alerjik öksürük olarak tanımlanan durum meydana gelir.
Alerjik öksürük, kişinin alerjenlere maruz kaldığı an başlayabileceği gibi sonraki saatlerde de başlayabilir. Alerjik kuru öksürük, zaman zaman burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı belirtilerine yol açabilir. Bu yüzden kişi, çoğunlukla bu durumun neden kaynakladığını anlamakta güçlük çeker. Halk arasında saman nezlesi ya da bahar nezlesi olarak bilinen alerjik rinit gibi rahatsızlıklar dönemsel olarak görülür. Alerjik rinitin yıl boyu devam ettiği durumlarda ise pereniyal alerjik rinitten söz edilebilir.
Alerjik Öksürük Belirtileri
Alerjik öksürük, genel olarak kuru öksürük şeklindedir. Farklı bir deyişle öksürük sırasında balgam ya da mukus görülmez. Mevsimsel olarak görülen alerjilerden biri olan bahar alerjisi öksürük, burun kaşıntısı, burun akıntısı, boğaz gıcıklanması, hapşırma, göz sulanması, göz kaşıntısı gibi belirtilerle karakterizedir.
Alerjik Öksürük Nasıl Anlaşılır?
Öksürüğün alerjen kaynaklı olup olmadığını anlamanın birkaç yolu bulunur. Çoğunlukla boğaz, burun ve gözlerde var olan kaşıntının öksürüğe eşlik ettiği durumlarda alerjik öksürükten bahsedilebilir. Ayrıca alerjik öksürük varlığında ateş görülmez. Öksürük şikayeti varlığında öksürüğün neden kaynaklandığının araştırılması için hekime danışılması tavsiye edilir. Öksürüğün alerji kaynaklı olup olmadığının anlaşılabilmesi için laboratuvar testleri yapılabilir.
Alerjik Öksürük Nasıl Geçer?
Alerjiye bağlı öksürük ile baş etmenin en iyi yolu yaşam tarzında yapılabilecek küçük değişikliklerden geçse de alerjik öksürüğün hangi alerjene bağlı olarak ortaya çıktığı son derece önemlidir. Evcil hayvanların daha sık taranması, halı ve kilimlerin kaldırılması, yatağın değiştirilmesi, evde hava temizleyici kullanılması, alerjik öksürüğün iyileşmesine yardımcıdır.
1. http://file.lookus.net/TGHYK/tghyk.23.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
2. https://www.journalagent.com/eurasianjpulmonol/pdfs/SOLUNUM-52207-REVIEW_ARTICLE-ARGUDER.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
3. https://www.aid.org.tr/forms/rehberler/1-Allerjik%20Rinit%20Tani%20ve%20Tedavi%20Rehberi%202012.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.